Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room. Het is een klassiek nagerecht dat zijn oorsprong vindt in de Franse of Spaanse keuken. Het gerecht bestaat uit room, eieren en suiker.

De eerste goede crème brûlée die wij aten was bij Flo in Eindhoven. We overnachtte regelmatig in Eindhoven voor het werk en af en toe namen we een crème brûlée als nagerecht. De korst was zo knapperig, de vanille smaak kwam zo goed tot haar recht en de pudding bleef koud ondanks dat het laagje pudding dun was. Een perfect nagerecht werd hier geserveerd.

Voor een goede krokante laag gebruik ik een crème brûlée brander, maar een gasbrander kan ook gebruikt worden. Sommige recepten geven aan dat je de gril moet gebruiken, maar daarvan wordt de pudding te warm.

Ingrediënten (6 personen)

Ingredienten voor de crème brûlée
Ingrediënten voor de crème brûlée

  • 6 eieren
  • 500 ml slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • vanille stokje
  • rietsuiker voor de bovenlaag

Bereiden

Verwarm de oven op 130 graden.

Doe de slagroom in een pan en snij het vanille stokje open en haal het vanille merg uit de beide helften. Voeg het vanillemerg samen met de slagroom. Stop de vanillepeul ook in de slagroom. Breng de slagroom met vanille zachtjes tot kookpunt.

Slagroom met suiker voor crème brûlée
Slagroom met vanillemerg

Splits de eieren en gebruik enkel de eidooiers. Klop de eidooiers met de suiker tot ze luchtig is.

Eigeel met suiker voor het kloppen
eidooiers met suiker in Kitchenaid

Haal de slagroom van het vuur als deze tegen het kookpunt aan zit. Haal beide helften van het vanillestokje uit de slagroom met een vork en giet langzaam de warme slagroom bij de geklopte eidooiers. Roer dit door met een garde of een vork. Doe dit niet met de mixer / kitchenaid daar je dan teveel schuim krijgt.

Giet, als alles goed gemixt is, het mengsel in crème brûlée bakjes of andere ovenvaste schaaltje. Doe niet teveel mengsel in de schaaltjes.

crème brûlée klaar om te bakken
4 crème brûlée schaaltjes met warme pudding

Als de pudding over alle schaaltjes verdeeld is, worden de schaaltjes in een ovenschaal gezet, voeg daarna kokend water toe tot de schaaltjes tot ca 3/4 deel in het water staan. Plaats vervolgens de ovenschaal in de oven. Mocht je dit te eng vinden kan je natuurlijk ook eerst de ovenschaal in de oven zetten en het gekookte water in de ovenschaal gieten als alles in de oven staat. Pas wel op voor je handen.

De crème brûlée dient ca. 60 minuten in de oven te staan.

Controleer na 60 minuten of de pudding behoorlijk stevig is, ze mag nog iets bewegen, maar moet grotendeels stevig zijn.

crème brûlée nadat deze uit de oven is gekomen.
Schaaltje crème brûlée uit de oven. Pudding is stevig

Zet de puddingschaaltjes voor minimaal 4 uur in de koelkast om af te koelen.

Serveren

Haal vlak voordat de pudding geserveerd wordt deze uit de koelkast. Strooi rietsuiker over de pudding en verdeel de rietsuiker gelijkmatig over de pudding.

Karameliseer met de crème brûlèe brander of met een gasbrander de suiker tot ze bruin / knapperig is.

crème brûlée vlak voor het opdienen
Crème Brûlée bijna volledig gekarameliseerd.

Als de suiker mooi breekt en de pudding koud is, is je crème brûlée goed gelukt.

Serveer hier een Sauternes bij als dessertwijn. Soms wordt bij de crème brûlée ook een bolletje ijs geserveerd, maar persoonlijk vind ik dat minder lekker.