Dit gerecht kan zowel sous vide als “gewoon” in de pan worden bereid. De biefstuk is behoorlijk gekruid door de gebruikte kruiden. Het is niet zo pittig als de naam doet geloven, maar de spices zorgen voor een heerlijke bite. Er kunnen natuurlijk altijd andere kruiden worden toegevoegd. Bij dit gerecht serveer ik gekarameliseerde witlof, tomaten chutney en/of boontjes. Daarnaast zijn zelfgemaakte chips erg lekker bij de biefstuk.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 biefstukken (ca. 200-250 gr per stuk). Voor Sous Vide: Allemaal even dik.
  • Korianderzaad
  • Mosterdzaad
  • Peperkorrels
  • Venkelzaad
  • Zeezout
  • Olijfolie

Bereiding

Neem zoveel korianderzaad, mosterdzaad en venkelzaad als gewenst. De verhouding is ongeveer korianderzaad, venkelzaad, mosterdzaad: 1:2:4.

Dus 1 eetlepel korianderzaad, 2 eetlepels venkelzaad en 4 eetlepels mosterdzaad. Ik doe de verhouding op gevoel.

Diverse specerijen
venkelzaad, mosterdzaad, korianderzaad met zout en peper.

Doe de 3 soorten kruiden in een koekenpan, tezamen met wat zeezout en de peperkorrels en verwarm deze tot alles geurt. Blijf roeren / schudden.

Kruiden worden gebakken voordat ze in de mixer gaan
Kruiden in de koekenpan

Als alles geurt, doe de specerijen in de keukenmachine en vermeng alles tot een fijne massa. Het mag nog iets grof zijn, hoeft geen poeder te worden.

Kruiden in de Kitchen Aid.
Kruiden in de Kitchenaid
Gemixte kruiden voor het vlees
Vermalen specerijen

Wrijf het vlees in met dit mengsel en zet het vlees weg om de kruiden te laten intrekken. Voor de sous vide is dit de tijd om het vlees te vacumeren. Het vlees dient afzonderlijk gevacumeerd te zijn.

Biefstuk ingemasseerd met diverse kruiden
Vlees ingesmeerd met specerijen

Sous vide

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat deze de sous vide ingaat.

Het vlees was 2.5 cm dik. De watertemperatuur was 55 °C. Totaal dient het vlees van deze dikte 1 uur te garen in het water. Deze tijd en temperatuur zorgt ervoor dat het vlees medium rare is.

Haal na een uur het vlees uit het water en bak deze in geklaarde boter op hoogvuur aan beide kanten bruin. Serveer het vlees daarna direct uit.

Bakken in de pan (alternatief voor sous vide)

Laat de kruiden gedurende ca. 30-60 minuten intrekken in het vlees. Verwarm de pan op hoog vuur en bak het vlees aan beide kanten kort, zorg dat het vlees niet doorbakken is. Bak het vlees ca. 3 minuten per kant. Pak het vlees in aluminiumfolie in en leg deze ca. 5 minuten weg, zodat het vlees tijd heeft om te rusten.

Serveren

Serveer het vlees met groente, tomaten chutney en aardappel chips of friet. Een saus is niet noodzakelijk daar het vlees heerlijk gekruid is.

Pittige biefstuk sous vide gereed om te serveren
Biefstuk met aardappelpartjes en gekarameliseerde witlof

Serveer een goed glas rode wijn hierbij zoals een Malbec of een Bordeaux.