Als de eerste asperges van de koude grond komen, worden de dagen langer, de zon schijnt meer en de temperatuur stijgt. De barbecue kan weer aangestoken worden.

Deze salade is verfrissend en verrassend en heerlijk bij de barbecue, maar ook lekker om zo gegeten te worden als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Alle elementen van een maaltijd zitten in de salade; dit gerecht kan met recht een maaltijdsalade genoemd worden.

Ingrediënten (4 personen)

Ingrediënten voor de asperge salade
  • 500 gr. asperges
  • 2-3 augurken
  • 3 eieren (hard gekookt)
  • 200 gr. ham
  • kappertjes
  • 400 gr. krieltjes
  • mayonaise
  • peterselie
  • Evt. Bieslook

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller en verwijder het onderste stukje. Bewaar de schillen voor de soep http://explorer4experience.com/asperge-creme-soep-met-klassieke-elementen/?lang=nl. Bereid de asperges zoals je gewend bent (koken, sous vide of stoomoven). De asperges dienen beetgaar te zijn. Tijdens het maken van dit verslag had ik de asperges gekookt in ca. 8 minuten. Als ik meer tijd voor dit gerecht neem dan bereid ik de asperges sous vide. Het bereiden in de stoomoven duurt ongeveer even lang als koken.

Bak de krieltjes in een koekenpan met iets boter tot de krieltjes beetgaar zijn. Zorg dat de krieltjes niet te bruin worden, zelf vind ik het mooier als de krieltjes nog geel / goudkleurig zijn voor deze salade.

Als de asperges beetgaar zijn worden deze in ijswater gelegd, zodat ze niet verder garen en zodat ze snel afkoelen. Snij de asperges, zodra deze afgekoeld zijn, in blokjes / stukjes.

Blokjes asperges voor de asperge salade.
Asperges in blokjes gesneden.

Snij de eieren, de ham en de augurken in grove stukken. Voeg deze samen met de asperges. Snij de kappertjes fijn en voeg deze ook toe.

Ham, ei, asperges en kappertjes.

Roer de ingrediënten door elkaar en voeg wat mayonaise toe. Het liefst zelfgemaakte mayonaise. Gebruik niet teveel mayonaise. Kruid de ingrediënten met peper en zout en voeg afgekoelde krieltjes en fijn geknipte peterselie toe. Meng alles en zet het koud weg, zodat de smaken goed kunnen vermengen.

Asperge salade

Serveer de salade als bijgerecht bij de barbecue of serveer hem als maaltijdsalade. De salade kan goed meegenomen worden zodat deze tijdens een picknick of boottocht makkelijk geserveerd kan worden.